lördag 28 november 2009

Vem hade bäst ungdomsverksamhet 2009?

Att försöka analysera idag vem som hade den bästa ungdomsverksamheten i Sverige under 2009 är en svår uppgift. Det finns en rad olika faktorer som gör att ungdomsverksamhet är svår att analysera och ge ett betyg. Några av dem är.

  • Ungdomsverksamhet syftar till att producera spelare som gör bra ifrån sig i representationslaget. Att då 1 månad efter säsongens slut säga något om detta är i praktiken omöjligt. Om 2-3 år kan vi ur denna aspekt bedöma årets ungdomslags bidrag till seniorverksamheten
  • Matchning av ungdomsspelare (åldersstruktur). När det gäller ungdomslag så är oftast reglementet skrivet så att det finns en maxålder som spelarna får ha i varje juniorklass. Till exempel så fick man i juniorallsvenskan i år använda spelare födda -90 och senare. Många lag (inklusive MFF) tycker dock att spelare som är 19 år gamla inte ska matchas i juniorallsvenskan utan på seniornivå och spelade därmed med mest 91:or och 92:or i sina juniorlag. En del kanske tar det ännu längre och spelar framförallt ännu yngre spelare i juniorlagen. Detta gör att kvalitet på ungdomsspelare baserat på resultat kan vara svårt att bedöma.
  • Spelare i juniorålder som redan finns i representationslagets trupp. En annan aspekt är det faktum att i många lag finns det unga spelare som inte längre tränar och spelar med juniorlaget utan tränar och spelar med A-lag/U21-lag. T ex har MFF i år haft spelare som Alex Nilsson, Dejan Garaca etc som inte tränar och spelar i juniorlaget under säsongen utan hela tiden håller till med A-laget. Detta finns även i många andra lag i allsvenskan. Försvårar också analysen av ungdomslagens nivå.
  • En del lag har andra sätt att matcha ungdomar. AIK har exempelvis inget U21-lag utan matchar unga spelare i Väsby United.
Ska man med ovanstående tankar ändå försöka analysera vilka klubbar som har gjort bäst resultat i ungdoms/juniorserierna i år skulle vi kunna säga följande.

Det finns tre "mästerskap" för lag under A-laget. Det är U21-mästerskapen, det är juniorallsvenskan och det är pojkallsvenskan.

Om vi stolpar upp serie och slutspelsresultat.

U21-serien (tre grundserier)

Seriesegrare :Åtvidabergs FF (U21 Norra), IF Elfsborg (U21 Mellersta), Kalmar FF (U21 Södra)

Semifinallag: Halmstads BK, Helsingborgs IF, Kalmar FF, Malmö FF

Segerlag: Halmstads BK(besegrade Malmö FF i finalen)

Juniorallsvenskan (två grundserier)

Seriesegrare: Hammarby IF(Elit Norra), Malmö FF (Elit Södra)

Semifinallag: IF Elfsborg, Hammarby IF, Malmö FF, Vasalunds IF

Segerlag: IF Elfsborg(besegrade Hammarby IF i finalen)

Pojkallsvenskan (sju grundserier)

Seriesegrare: Kubikenborgs IF (Norrland), Västerås SK FK(Västra Svealand), IF Brommapojkarna (Östra Svealand), Hammarby IF FF (Södra Svealand), Carlstad United (Norra Götaland), IF Elfsborg (Västra Götaland), Jönköpings Södra IF (Östra Götaland), Malmö FF (Södra Götaland)

Semifinallag: IF Brommapojkarna, Helsingborgs IF, Hammarby IF FF, Malmö FF

Segerlag: Hammarby IF FF(besegrade Helsingborgs IF i finalen)

Summerar man alltså kan man säga att

Hammarby, IF Elfsborg och Halmstad tog varsin titel var.

Hammarby hade två finalplatser, Helsingborg, Halmstad, Elfsborg, Malmö FF varsin.

Malmö FF hade tre lag i semifinal, Hammarby 2 lag, Elfsborg 2 lag, IF Brommapojkarna, Helsingborgs IF, Vasalund, Halmstad, Kalmar varsitt lag

Baserat enkom på resultat skulle man alltså kunna säga att Hammarby, Elfsborg och Malmö FF varit de tre mest framgångsrika klubbarna på ungdomssidan vad gäller resultat i år.

Då ska man alltså dra denna slutsats med de inledande förbehållen i detta inlägg även i beaktning.

Det är kanske inte förrän om 4-5 år vi verkligen kan bedöma hur bra ungdomsverksamheterna varit i olika klubbar i år. Kan mkt väl vara så att klubbar som inte alls har varit framgångsrika i denna uppräkning har utvecklat sina spelare på bästa sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar